15 noiembrie, ziua mondială a bolilor neuromusculare
15 Noiembrie, ziua mondială a bolilor neuromusculare
Bolile neuromusculare afectează funcționarea mușchilor din cauza problemelor apărute la nivelul nervilor și mușchilor. Cel mai frecvent simptom al acestor boli este slăbiciunea musculară. Tulburările neuromusculare afectează nervii care controlează mușchii voluntari și nervii care comunică informațiile senzoriale înapoi către creier. Celulele nervoase (neuroni) trimit și primesc mesaje electrice către și de la corp pentru a ajuta la controlul mușchilor voluntari. Atunci când neuronii devin nesănătoși sau mor, comunicarea dintre sistemul nervos și mușchi se întrerupe. Ca urmare, mușchii slăbesc și se risipesc (atrofie). Disfuncționalitățile pot apărea direct la nivelul mușchilor ca în cazul distrofiei.
Ce sunt bolile neuromusculare?
Bolile neuromusculare sunt un grup de aproximativ 150 de boli diferite, de obicei genetice, progresive și duc la diferite grade de dizabilitate. Ele afectează ambele sexe și apar , de regulă, în copilărie. Unele dintre ele, deosebit de severe, au un prognostic fatal, deoarece afectează mușchii respiratori sau inima. Altele, la fel de grave, pot apărea în adolescență sau în viața adultă și pot fi de natură familială sau pot apărea sporadic. Deși multe dintre ele nu sunt vindecabile, toate trebuie tratate, iar progresele din ultimii ani, precum noile cunoștințe genetice, deschid o panoramă de speranță pentru mii de afectați.
De fapt, unele afecțiuni care până acum câțiva ani nu aveau tratament, astăzi pot fi gestionate cu medicamente, în timp ce progresul constant în posibilitățile de îngrijire aduce o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.
Instrumentele terapeutice pe care se poate conta sunt:
- Medicamente
- Kinetoterapie și reabilitare
- Terapia vorbirii și deglutiției (dacă este afectată)
- Utilizarea ortezelor
- Sprijin psihoterapeutic
- Tratamente chirurgicale și / sau ortopedice
- Controale medicale specializate pentru prevenirea complicațiilor specifice fiecărei boli. (Cardiologic, respirator, clinic, neurologic etc.)
Link util https://www.neurology.ro/