Integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități
Drama lui Eugen, omul parțial nevăzător care a fost nevoit să lucreze la negru pe șantier
- Foarte puține ministere respectă legislația, conform căreia trebuie să aibă un procent de 4% în ceea ce privește persoanele cu dizabilități angajate
- Legislația există pe hârtie și respectată parțial de unele ministere
- Asociațiile se implică mai mult decât instituțiile statului
Integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități reprezintă o mare problemă în România. Accesul pe piața muncii a acestora este împiedicat de autoritățile indiferente, dar și de prejudecățile celor din jur, care stigmatizează personale cu dizabilități.
Există situații când aceștia se confruntă cu handicapuri severe, ceea ce este imposibil ca ei să muncească, însă avem și situații când anumite persoane pot să lucreze, dar societatea le pune obstacole.
Potrivit Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, numărul total al persoanelor cu dizabilități din România la 31 decembrie 2020 a fost de 857.638.
La întrebările câte persoane cu dizabilități pot munci sau câte persoane cu dizabilități au un loc de muncă, răspunsul celor de la ANDPDCA a fost următorul: „nu sunt disponibile date dezagregate pe tipuri de dizabilități referitoare la numărul persoanelor cu dizabilități încadrate în muncă sau care pot să muncească”.
Tâmplarul Eugen Teeru: „Am lucrat la negru pe șantier văzând cu un singur ochi. Fără carte de muncă, fără nimic.”
Am stat de vorbă cu Eugen Teeru pentru a-i afla povestea de viață, dar și pentru a-mi spune cât de greu îi este să se descurce cu un singur ochi și fără loc de muncă.
Pe Eugen Teeru nu l-a mai angajat nimeni din cauză că vedea cu un singur ochi, și a lucrat la negru pe șantier.
Este povestea lui Eugen Teeru în vârstă de 52 de ani și este din Județul Mehedinți. Locuiește cu familia lui la marginea pădurii într-o căsuță de pământ a socrilor.
În urmă cu mulți ani, pe când Eugen avea 23 ani, trecerea prin cel mai greu moment al vieții lui.
Eugen era tâmplar și se afla la muncă atunci când un accident i-a schimbat complet viața. O așchie i-a sărit în ochiul stâng, iar când a mers la medic a fost prea târziu. „Mi-a sărit o așchie de la circular, și pe moment nu mi-am dat seama. Am zis că nu-i nimic. Tot așa eram pe o mașină de șlefuit lemn cu disc abraziv, mi-a intrat praf în ochiul drept, m-am șters și mi-am dat seama că nu văd cu ochiul stâng. Am oprit mașina și am mers la baie să mă spăl pe ochi, crezând că nu-i nimic. Ulterior am mers la oftalmolog și mi-a spus că am venit prea târziu, deoarece retina de dezlipise.” A mers la spital în București, dar nu s-a mai putut face nimic.
Eugen s-a întors la muncă, și și-a făcut meseria cu un singur ochi, dar din păcate, firma la care lucra s-a desființat – iar mai apoi a urmat un lung proces în luptat cu angajatorii.
Acesta a încercat foarte mult să își găsească un loc de muncă, dar nimeni nu l-a mai angajat. “Mă duceam la firme să mă angajez cu contract de muncă, dar nu m-a angajat nimeni. Când mă duceam cu certificat de handicap, îmi spuneau, așteptați că vă sunăm noi, dar nu m-a sunat nimeni nicicând”.
Văzând că nu reușește să se angajeze, Eugen a apelat la ajutorul apropiaților pentru a-și găsi un loc de muncă. „Am lucrat la negru, cu un singur ochi pe șantier mult timp. Fără carte de muncă, fără nimic.”
Acum, Eugen se ocupă cu treburile casei și are grijă de copilul său care suferă de tetrapareză spastică.
Ce spune legislația în privința persoanelor cu dizabilități?
Potrivit prevederilor art. 78, alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, “Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați”. Totodată, în condițiile legii, art. 78, alin. (6) din Legea nr. 448/2006, stipulează obligativitatea autorităților și instituțiilor publice de a organiza concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Astfel, pentru a vedea dacă aceste prevederi sunt respectate, am trimis solicitări mai multor ministere.
Citește mai mult.
ANCHETA-PERSOANE CU DIZABILITATI