Persoanele cu dizabilități și ieșirile în aer liber
Provocările și soluțiile persoanelor cu dizabilități în viața cotidiană
Cât de des renunțăm să ieșim din casă pentru că ne este prea dificil să ne pregătim sau nu avem companie?
Pentru noi, persoanele cu dizabilități, aceste mici activități cotidiene pot fi copleșitoare. Efortul fizic și oboseala ne fac să renunțăm adesea la lucrurile care ne aduc bucurie, preferând să evităm disconfortul suplimentar.
Timpul nostru are o valoare diferită. Dacă pentru o persoană sănătoasă fizic pregătirile pentru a ieși la cumpărături sau la plimbare durează câteva minute, pentru noi aceste activități pot dura dublu sau chiar triplu. Aceasta ne limitează adesea la îndeplinirea activităților de bază pe parcursul unei zile: ne trezim, ne spălăm, ne îmbrăcăm, mâncăm și ne ocupăm de nevoile fiziologice. Este trist să observăm cum viața noastră se reduce la un set de activități repetitive, fără a putea să ne bucurăm de experiențele care ne aduc satisfacție.
În plus, cei din jurul nostru nu înțeleg întotdeauna că avem nevoie de organizare chiar și pentru cele mai simple activități. Vizitele neanunțate pot fi problematice deoarece, spre deosebire de alții, nu ne putem pregăti în câteva minute. Nu avem mereu la dispoziție ceva cu care să ne servim oaspeții și nu suntem întotdeauna pregătiți pentru interacțiuni sociale neplanificate.
Pentru a ieși din casă, este necesar să planificăm cu atenție: când, unde, cu cine și cât timp vom petrece. Nu vorbim despre concedii, ci despre ieșiri obișnuite, cum ar fi o plimbare în parc sau o seară la cinema. Trebuie să știm dacă avem pe cineva care ne poate ajuta în ziua respectivă sau dacă suntem suficient de odihniți pentru a face față unei ieșiri, având în vedere durerile și timpul petrecut în scaunul rulant.
De asemenea, este esențial să cunoaștem destinația și condițiile de accesibilitate. Trebuie să știm cât durează drumul, dacă locul este accesibil și dacă există facilități necesare, cum ar fi toalete adaptate. Este important să fim pregătiți pentru diverse situații neprevăzute, să avem telefonul încărcat și tratamentul necesar la îndemână, să fim îmbrăcați corespunzător vremii și să avem o pelerină de ploaie pentru situațiile în care umbrela nu este practică.
Cel mai important este să ne cunoaștem limitele fizice și să ne organizăm timpul eficient. Trebuie să verificăm starea vremii și să ne informăm despre locațiile în care mergem. Este esențial să comunicăm cu cei din jurul nostru pentru a le explica de ce procedăm în anumite feluri și să nu renunțăm la plăcerea de a ieși în aer liber, chiar dacă uneori pare un efort prea mare.
articol scris de Andreea Maria Szabo